dinsdag 3 mei 2011

Zwarte Soldaten in Amsterdam

Nog steeds maalt de documentaire van de NCRV van gisterenavond door mijn hoofd. Nederlanders in dienst van de SS - Zwarte Soldaten. Zes Nederlandse mannen die vrijwillig voor de Duitse SS hebben gekozen. Uit de documentaire blijkt dat er 25.000 waren en het blijkt dat zij er geen enkele spijt van hebben.
De timing van de documentaire komt ook op een goed moment. Enerzijds vanwege het herdenkingsmoment 4-5 mei, anderzijds vanwege de politieke situatie waarin Nederland zich anno 2011 bevindt.
L'histoire se répète en laten wij nou net in de gelegenheid zijn om dat te voorkomen. Laten we hopen dat dat het doel is geweest van deze indringende documentaire. Laten we vooral dit soort documentaires blijven uitzenden om iedereen er van te laten doordringen, dat wat deze zes mannen is overkomen, iedereen kan overkomen.
In Amsterdam was de bekende Hendrik Koot een plaag voor onze joodse Amsterdammers. Een van de vele vechtpartijen tussen Amsterdamse WA'ers en joodse knokploegen kostte in februari 1941 de nationaalsocialist Hendrik Koot het Leven. Prompt maakte de NSB van hem een martelaar en al snel volgden de eerste razzia's. Koot maakte op die voor hem noodlottige dag deel uit van een grote groep gewelddadige WA'ers. Wat was hun leefwereld? Lees hier!
Wat voor mensen werden eigenlijk lid van de NSB en wat trok hen aan in die beweging? Wat betekende het lidmaatschap voor het contact met familieleden, vrienden en buren? En hoe was de sfeer binnen de partij?  Hier woont een NSB'er gaat over het dagelijks leven van 'gewone' Amsterdamse NSB'ers tijdens de oorlog.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten