maandag 24 januari 2011

Wandelroute door Amsterdam - Prinsengracht nr. 7

De Posthoorn was een van de eerste Katholieke (schuil)kerken na de Alteratie, die zich in de stad, in de Haarlemmerstraat, durfde te vestigen. Dit was ongeveer, rond 1620. Ruim 30 jaar na de Alteratie. Na drie verhuizingen via de Herenmarkt en Korte Prinsengracht vestigde de katholieke parochie zich op de Prinsengracht.
De katholieke schuilkerken werden gedoogd door de protestanten. Deze protestanten wisten dus wel degelijk waar deze kerken zich bevonden, maar maalden hier helemaal niet om, omdat deze kerken geen enkel aanzien hadden. De katholieken moesten zich vaak door smalle gangetjes naar de kerk begeven. Maar wat het belangrijkste was, was dat deze kerken nooit voorzien waren van een groots plein, zoals de Noorderkerk aan de overkant en de Westerkerk, een stukje verder op de Prinsengracht.
De kerk werd oorspronkelijk gedreven door Augustijner paters, maar na 1723 kwam de kerk in seculiere handen. Rond  1750 werd de gevel van de woning drastisch veranderd. In dat jaar werd de klokgevel zoals we die nu zien, gerealiseerd.
Deze klokgevel uit ca. 1750 heeft in de deuromlijsting een Posthoorn zitten.  Deze Posthoorn verwijst naar een ver verleden. Tot 1687 bevond zich namelijk op deze plek de paardenposterij van de postkoetsdienst naar Haarlem hier gevestigd. In 1687 werden de stallen omgebouwd tot een bescheiden schuilkerkje en het posthuis werd in gebruik genomen als pastorie.  Deze stallen waren bereikbaar via de Ludemakersgang, later de Posthoorngang genaamd. Deze smalle gang is nog steeds zichtbaar tussen aan de Brouwersgracht tussen de nummers 83 en 87.
In 1863 verhuisde de Augustijner parochie naar de door P.J.H. Cuypers gebouwde Posthoornkerk aan de Haarlemmerstraat.

Tegenwoordig kun je er overnachten, dus mocht je willen checken of die tunnel er echt is, zien we elkaar aan de bar in Het Papeneiland. (zie vorige week)

Volgende week: de Noordermarkt

Kijk ook eens hier: http://www.amsterdamboeken.nl/amsterdam_boeken/stad/centrum/nieuw/prinsengracht.html

Geen opmerkingen:

Een reactie posten