donderdag 3 november 2011

Tuschinski

Het is augustus 1904 en het is kermis in de stad. De jongen die op het station van Rotterdam aankomt, is pas 18 jaar oud. Hij is hier om de boot te nemen naar Amerika in de hoop daar een beter leven op te kunnen bouwen. Het lot zorgt ervoor dat hij in Nederland blijft en deze jongeman wordt ook in Nederland een vermaard kleermaker. Zijn toekomst zal nog verschillende wendingen krijgen.
Abraham Icek Tuschinksi – zoals hij zich later zal inschrijven – is de zoon van een vestenmaker. Hij wordt op 14 mei 1886 geboren in Polen. In het bedrijf van zijn vader maakt hij naam als de beste kleermaker van het land.
De eerste bioscoop
De dood van zijn zoontje op 28 maart 1911 heeft geen enkele invloed op Abrahams ondernemersinstinct. Abraham heeft namelijk iets nieuws ontdekt: de film. Film wordt zijn nieuwe passie. Hij vindt film namelijk het perfecte middel om de boel de boel te laten en voor één a twee uur weg te dromen in een andere wereld. De bestaande bioscopen voldoen niet aan deze beleving en dus besluit Tuschinski een bioscoop neer te zetten die recht doet aan deze beleving.
Johan Gildemeijer
In het jaar 1911 opent hij zijn eerste van zijn vier Rotterdamse bioscopen: Thalia. Hij heeft echter nog één vurige wens: een eigen theater in de hoofdstad van ons land. Want ook Abraham zag en erkende de grootsheid van de hoofdstad, van Amsterdam. Zijn onderneming zou niet geslaagd zijn, als hij niet in Amsterdam zou slagen. De bekende filmdistributeur Johan Gildemeijer raadt hem echter ten stelligste af om naar Amsterdam te komen. Volgens hem kan hij zijn Rotterdams succes nooit evenaren in Amsterdam. “Amsterdam is de lastigste stad met het meest verwende publiek”.
Ehrlich & Gerschtanowitz (ja, de opa van)
Samen met zijn zwagers, die hij inmiddels bij zijn onderneming heeft betrokken, gaan ze, in het jaar 1917, op zoek naar een goede plek in de hoofdstad. Na vooral de omgeving Rembrandtplein en Kalverstraat te hebben bezocht komt Abraham Tuschinski in Cafe Schiller tot de conclusie dat er maar één perfect plek is: de Reguliersbreestraat. Hij vindt de lokatie bijzonder geschikt en hij wil niet alleen een huizenblok, maar het gehele gebied tussen Reguliersbree- en de Reguliersdwarsstraat: De Duvelshoek.
Vier jaar later, nu 90 jaar geleden, opent hij op 28 oktober 1921, aan de Reguliersbreestraat in Amsterdam zijn beroemdste bioscoop, het Tuschinski Theater. Het Tuschinski Theater werd gebouwd in verschillende stijlen: Amsterdamse School, Jugendstil en Art Deco.
Auschwitz
Tuschinski heeft echter niet lang mogen genieten van het bioscooppaleis dat hij Amsterdam heeft geschonken. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is hij op 1 juli 1942 naar Westerbork gebracht en vervolgens naar het bezette Polen gedeporteerd. Hij werd in Auschwitz vermoord.
Wilt u meer lezen over onze grootste bioscoopondernemer ooit: klik hier of hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten