dinsdag 12 april 2011

De behartigers van Amsterdam

Het Genootschap Amstelodamum zet zich in voor onderzoek naar de Amsterdamse geschiedenis en stimuleert de discussie over toekomst van de stad. Tal van deskundigen doen in het maandblad en het jaarboek van het genootschap verslag van nieuwe vondsten of inzichten.
Het Genootschap Amstelodamum geeft ieder jaar vier keer een kwartaalblad uit en eenmaal een jaarboek. Ieder nummer van het Maandblad beslaat 48 pagina's en bevat zo'n vijf artikelen die allemaal zeer verschillende onderwerpen behandelen. In het Maandblad wordt ook ieder kwartaal aandacht besteed aan actuele kwesties, recent verschenen boeken en tentoonstellingen.
Zojuist is weer een nieuw jaarboek uitgekomen. Gijs van der Ham publiceert hierin zijn artikel over Isaac Pontanus (1627-1710) en Hendrik van Beek (1680-1718): ‘De dominee en zijn kleinzoon. Verhaal van een familie’. Het omslagartikel is van Olga Ruitenbeek: ‘Vrouweneer en het gebruik van geweld door de Amsterdamse volksvrouwen (1811-1838)’.
De relatief onbekende architect Robertus van Zoelen (1812-1869) wordt beschreven door Thomas H. von der Dunk.
Verder in dit jaarboek artikelen over De Salons des Variétés van Amsterdam en hun publiek 1839-1854 (door Jan Tervoort),\ en de stadsuitbreiding rond 1900 en het vestigingspatroon van de detailhandel (door Clé Lesger).
Het kwartaalblad Amstelodamum heeft dit kwartaal de volgende inhoud:
Herberg Het Orgeltje
In de nalatenschap van fotograaf Jacob Olie bevond zich onder meer een tekening van de voormalige herberg Het Orgeltje. Nadat deze in 1971 bij het Gemeentearchief was terechtgekomen, stelde juffrouw Van Eeghen aan de lezers van het Maandblad Amstelodamum de vraag waar de herberg precies had gestaan. Fred van Kooij zocht het uit en geeft in dit maandblad het antwoord.
Reiniging en herstel van de buitengevels van het Koninklijk Paleis op de Dam.
Wilem van Bennekom was aanwezig bij het debat dat plaatsvond tijdens het tweede colloquium over de kwestie en doet verslag.
Schilderachtig Borssenburg
In 2010 verwierf de National Gallery of Art in Washington een voorheen onbekend wintergezicht door Adam van Breen uit 1611. Afgebeeld op het schilderij, zo blijkt, is de Amstel met Amsterdam aan de einder. Rozemarijn Landsman onderzocht het doek nader en concludeert dat een opmerkelijk gebouw op de oever geïdentificeerd kan worden als de hofstede Borssenburg. Deze hofstede was van 1596 tot 1613 in bezit van koopman Abraham Verbeeck, die waarschijnlijk de opdrachtgever voor het schilderij geweest.

Het onverwachte gelijk van Van Eesteren. Buurtwinkels in Slotermeer tussen 1953 en 2011
In 2001 presenteerden de gemeente Amsterdam en de samenwerkende woningbouwverenigingen een plan voor de ingrijpende stedelijke vernieuwing van de Westelijke Tuinsteden: Richting Parkstad 2015. Tijdens de laatste fase zou Slotermeer aan de beurt komen, maar door de crisis in de woningmarkt is het vernieuwingsproces grotendeels gestopt. Dit biedt een goed moment om stil te staan bij de (bedreigde) historische waarden van de wijk. In het artikel van Reinout Klaarenbeek staan de buurtwinkels in Slotermeer centraal.
Verder oa: Het Amsterdam van Henk van Nierop en recensies van Hausbau in Holland. Baugeschichte und Stadtentwicklung, D'Ailly's Historische gids van Amsterdam. Stadsuitbreidingen 1860-1935 en Covens & Mortier. A Map Publishing house in Amsterdam 1685-1866.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten