donderdag 7 april 2011

Met de Noord/Zuid lijn naar Amsterdamse buurtwinkels

Nog niet helemaal. De Noord/Zuid lijn is er (nog) niet en buurtwinkels zijn verdwijnend. Toekomst en nostalgie, dat is wat deze twee boeken karakteriseert.
Het wonder van de Noord/Zuidlijn
Journalist Bas Soetenhorst (1966) volgt voor Het Parool al enkele jaren de gebeurtenissen rondom de Noord/Zuidlijn.
1,4 miljard euro zou het kosten. Amsterdam betaalde 317 miljoen, het Rijk de rest. De stad zou er nauwelijks hinder van ondervinden en in 2011 zou de metro rijden. Zo luidden de afspraken in 2002. Inmiddels hangt de vlag er heel anders bij. De teller staat op 3,1 miljard, de Amsterdamse bijdrage is meer dan vervijfvoudigd en de ingebruikname is op zijn vroegst in het najaar van 2017. De Noord/Zuidlijn staat symbool voor bestuurlijk wensdenken, financiële tegenvallers en wanbeleid.
Het wonder van de Noord/Zuidlijn beschrijft hoe dit alles kon gebeuren. De zeer onthullende reconstructie, gebaseerd op tientallen interviews en talloze geheime documenten, legt van binnenuit bloot hoe het kabinet alle risico’s bij Amsterdam neerlegde, de gemeente zich liet uitkleden door commerciële bedrijven, welgestelde bewoners de metro uit hun buurt weerden en ambtenaren en bestuurders tegen beter weten in heilig bleven geloven in de nieuwe metro. Dit boek is nu hier te bestellen voor €18.95 exclusief bezorgkosten.
Buurtwinkels
Buurtwinkels is het verhaal van fotograaf Eddy Posthuma de Boer. Als zoon van een filiaalhouder van kruidenier Van Amerongen vertelt hij hoe zijn vader de moordende concurrentie te lijf ging en uiteindelijk werd overgenomen door Albert Heijn. 
In het Amsterdam Museum is tot en met 21 augustus de tijdelijke tentoonstelling Buurtwinkels te zien. Buurtwinkels bestaat uit een tentoonstelling in het Amsterdam Museum en presentaties op twee locaties in de stad; in een winkelpand in de Van der Pekstraat 2 in Noord en in een Turks koffiehuis in de Javastraat 111 in Oost. Maar er is meer. Ook in het Theo Thijssen Museum en het Van Eesteren Museum zijn tentoonstellingen te zien over buurtwinkels.  In etalages van buurtwinkels of voormalige buurtwinkels door de hele stad zullen foto’s te zien zijn van winkels van vroeger en winkeliers van nu. Het boek is hier verkrijgbaar voor slecht €12,95 exclusief verzendkosten

Geen opmerkingen:

Een reactie posten