zaterdag 5 februari 2011

Wandelroute door Amsterdam - Noordermarkt

Noordermarkt

Oorspronkelijk heette de Noordermarkt, Prinsenmarkt, omdat het plein aan de Prinsengracht lag. Deze markt die nu vooral bekend staat voor haar markten, zoals de markten op maandag en zaterdag, wordt gedomineerd door de Noorderkerk.

Het plein werd tegelijkertijd met het bouwen van het Nieuwe Werk opgenomen in het stedebouwkundige plan. Op verzoek van de bewoners besloot het gemeentebestuur in 1620 het noordelijke deel van de Jordaan een eigen kerk te geven. Vooral omdat de bewoners de Westerkerk te ver vonden. Daarnaast nam de bevolking in deze wijk snel toe.

Tussen 1620 en 1623 verrees op de huidige Noordermarkt de Noorderkerk. Het ontwerp werd, net als dat van de Westerkerk, geleverd door Hendrick de Keyser. Hendrick de Keyser was in 1620 nog bezig met de Westerkerk en hij stierf in 1621, dus we kunnen toch met enige zekerheid zeggen dat hij niet betrokken was bij de bouw van de Noorderkerk.

De kerk vertoont ook een geheel ander type. Het is een van de eerste kerken die afwijkt van het oude katholieke grondplan. De plattegrond heeft de vorm van een gelijkarmig of Grieks kruis. Kijk maar eens met Google Earth. Prachtig!!!

Op het plein zelf staan enkele parels die ik u niet wil onthouden:
Noordermarkt 15

De halsgevel uit 1701 van dit smalle pandje is erg bijzonder. De klauwstukken bestaan geheel uit acanthus bladeren en ze zijn op zo'n manier gevormd dat het hoofdblad aan een streng hangt, waaromheen zich andere bladeren vormen.
Op de schilden in de afdekking zijn een blokschaaf en een schaar afgebeeld. De onderpui is geheel van hout met daarin opgenomen de bovenhuisdeur.

Noordermarkt 16
Ook nr. 16 heeft een halsgevel in de trant van Lodewijk XIVen stamt uit 1726. Het pand bevat een gevelsteen met vrouwe Fortuna en attributen uit de lakennijverheid.

Noordermarkt 17
Het huidige pand heette vroeger De Os of De Ro Gilde Os, wat naar mijn mening eerder aan een slagerij doet denken, terwijl er toch een echte koekenbakker woonde. Het jaartal in de gevel van 1765 duidt op het herbouwjaar van het pand. Het pand is ouder, want de koekebakker Nicolaas Sterk kocht het pand in 1740 en huurde het pand hiervoor ook al. In de kuif met ornamenten in Lodewijk XV-stijl is een os voorgesteld.



Noordermarkt 20

De voorganger van het huidige pand, dat kort na 1617 totstandkwam, was smaller dan het huidige, doordat rechts naast het huis een open gang naar achteren voerde.



Volgende week vervolgen we onze wandelroute over de Prinsengracht.

- Posted using BlogPress from my iPad

1 opmerking:

  1. Zover ik weet was de Noorderkerk als noodkerk gebouwd in afwachting van de voltooiing van de Westerkerk.

    BeantwoordenVerwijderen